تمرد به معنای سرپیچی کردن یا هرگونه مقاومت نسبت به ماموران دولتی است. بر اساس قانون مجازات اسلامی، این عمل جرم به حساب آمده و تحمل 6 ماه تا 3 سال حبس به عنوان مجازات تمرد، شامل حال متهم میشود. با اینکه جرم تمرد جنبه عمومی داشته و قابل گذشت نیست، اما در شرایطی میتوان مجازات آن را کاهش داد و لذا مشاوره با یک وکیل باتجربه را در نظر داشته باشید.
وکیل تمرد نسبت به مامورین دولتی: 09121764514
مجازات تمرد در سال 1403
- جرم تمرد از دستور پلیس:
– تمرد با نشان داده اسلحه به منظور تهدید: 6 ماه تا 2 سال زندان.
– سرپیچی با کشیدن اسلحه: 1 تا 3 سال زندان.
– سایر موارد: 3 ماه تا 1 سال زندان. - جرم تمرد از دستور مقام قضایی:
– تمرد با جلوگیری از اجرای احکام یا اوامر مقامات قضایی: 1 تا 5 سال انفصال از خدمت.
– نافرمانی با تهدید توسط اسلحه: شش ماه تا دو سال حبس.
– سرپیچی به وسیله در دست گرفتن اسلحه: یک تا سه سال حبس.
– سایر موارد: سه ماه تا یک سال زندان. - جرم تمرد از دستور مافوق:
– سرپیچی فرد نظامی از حرکت به سمت مفسدان: 3 تا 15 سال زندان.
– نافرمانی فرد نظامی در مواقع ضروری و جنگی: 2 تا 10 سال زندان.
– تمرد از مافوق با کشیدن اسلحه: 12 تا 26 ماه زندان.
– تمرد از مافوق با تهدید توسط سلاح گرم: 6 ماه تا 24 ماه زندان.
– سایر موارد نافرمانی: حداکثر 1 سال زندان.
🔴اگر متهم علاوه بر تمرد با سلاح گرم، تهدید به کشتن مامور کند، علاوه بر مجازات تمرد، مجازات تهدید به مرگ نیز برای او در نظر گرفته میشود.🔴
دفاع از اتهام تمرد
مجازات تمرد نسبت به مامورین دولتی حداقل 3 ماه زندان است و لذا دفاع از اتهام نقش بسیار کلیدیای ایفا میکند؛ حال در ادامه به بررسی مراحل و استراتژیهای دفاع میپردازیم:
- همکاری و مشاوره با وکیل متخصص در این حوزه.
- گردآوری مدارک و شواهد.
- تنظیم و تدوین لایحه دفاعیه با کمک وکیل.
- حضور در دادگاه به همراه وکیل و دفاع از خود.
- ارائه دلایل قانونی که نشاندهنده عدم امکان اجرای دستور مقام دولتی باشد.
تمرد یعنی چه؟
تمرد در لغت به معنای سرپیچی کردن، گردنکشی کردن و نافرمانی کردن است؛ در اصطلاح حقوقی این واژه به مقاومت یا عکسالعمل فیزیکی نسبت به دستورات ماموران دولتی نظیر قاضی، پلیس، مافوق و … اشاره دارد.
تمرد نسبت به مامورین دولت در ماده 607 قانون مجازات اسلامی، بررسی و جرم انگاری شده است؛ در این ماده علاوه بر شرح جرم، به مجازات آن در حالتها مختلف نیز پرداخته میشود.

آیا تمرد از دستور مافوق در اداره جرم است؟
بله. بر اساس ماده 8 قانون رسیدگی به تخلفات اداری، اگر فردی از دستور مافوق در حدود وظایف اداری سرپیچی کند، مجرم است؛ مجازات تمرد از دستور مافوق، برکناری از شغل و یا سایر مجازاتهای اداری مرتبط خواهد بود.
🔴اگر در کنار سرپیچی از دستور مافوق، از تهدید لفظی استفاده کنید، مافوق میتواند علاوه بر تمرد، به دلیل تهدید نیز از شما شکایت کند؛ برای کسب اطلاعات بیشتر به آموزش “مجازات تهدید لفظی چیست؟” مراجعه کنید.🔴
ماده 607 قانون مجازات اسلامی
هر گونه حمله یا مقاومت از روی قصد و آگاهی، به مامورین دولتیای که در حین انجام وظیفه هستند، تمرد به حساب میآید؛ مجازات تمرد به شرح زیر است:
- 6 ماه تا 2 سال زندان:
برای مجرمانی که تهدید به کشیدن اسلحه میکنند. - 1 سال تا 3 سال زندان:
برای مجرمانی که در حین تمرد اسلحه میکشند. - 3 ماه تا 1 سال زندان:
برای مواردی که شامل دو حالت قبل نشوند.
ماده 607 قانون تعزیرات، ماده قانونی تمرد از دستور قضایی نیز به حساب میآید؛ اما اگر ماموران دولتی و شهرداریها از جایگاه خود سو استفاده کرده و از انجام اوامر مقامات قضایی جلوگیری کنند، بر اساس ماده 576 قانون تعزیرات با آنها برخورد میشود.
لایحه دفاعیه تمرد نسبت به مامور دولت
آنچه در زیر میخوانید لایحه دفاعیه جرم تمرد از دستور مامور دولت است:
“با عرض احترام به حضور محترم دادگاه، در رابطه با پرونده آقای ص.ز. با وکالت خانم س.ط. در برابر شکایت آقای ت.ن. و کیفر خواست دادستان محترم شهر تهران مورخ 19/03/03 دائر بر توهین و تمرد در برابر مامور دولت، خاطر عالی را مستحضر می دارد که شکایت مطروح شده و کیفر خواست صادره از سوی دادستان محترم ، به دلایل زیر فاقد اعتبار قانونی بوده و شایسته رد می باشد:
اولاً: بر اساس استشهادیه محلی تقدیمی و گزارش تحقیقات نامحسوس، موکل بنده انسانی بسیار مودب، محترم و پایبند به آداب حسنه است.
ثانیاً: هیچ گونه سوء سابقه کیفری در رابطه با خلاف ادب در سوابق و طول زندگی موکل بنده وجود ندارد.
ثالثاً: آقای ص.ز. هیچ گونه مقاومت یا درگیری با مأمور دولت نداشته و دلیلی در این خصوص وجود ندارد.
با توجه به لزوم تفسیر قانون در امور کیفری به نفع متهم، رسیدگی و صدور حکم برائت موکل را از محضر دادگاه استدعا دارم. با عرض تشکر و احترام.”
نمونه رای تمرد
متن زیر در خصوص توهین و تمرد به مامور دولت با استفاده از سلاح سرد، در قالب نمونه رای تمرد، است:
“در خصوص اتهام آقای ج.ص. در رابطه با قمهکشی و توهین به مأمور دولت حین انجام وظیفه و تخریب ماشین و لباس مأمور، دادگاه با در نظر گرفتن محتویات پرونده از جمله شکایت و گزارش کارشناس رسمی دادگستری و شهادت شاهدان عینی و از طرفی، دفاعیات غیر موجه متهم، مستندا به مواد ۶۰۷-۶۰۹-۶۷۷ و ۶۱۷ قانون مجازات اسلامی و مواد ۲۱۷ و ۲۱۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، آقای ج.ص. به تحمل 9 ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم میگردد. رای صادره حضوری بوده و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان تهران است.”
آیا جرم تمرد قابل گذشت است؟
خیر. جرم تمرد نسبت به مامورین قابل گذشت نیست؛ یعنی حتی اگر شاکی خصوصی از شکایت خود صرف نظر کند، تعقیب کیفری و مجازات مجرم پیگیری شده و ادامه خواهد یافت.

مشاوره با وکیل جهت مجازات تمرد
جرم تمرد نسبت به مامورین اهمیت زیادی دارد چراکه برای حفظ نظم و اقتدار دولت، اجرای قوانین و برقراری امنیت عمومی ضروری است؛ از این جهت، مجازات تمرد از مامور دولت حداقل 3 ماه زندان خواهد بود؛ لذا در چنین پروندههایی، شماره وکیل کیفری را به منظور تنظیم لایحه، دفاع در دادگاه و پیگیری پرونده، در اختیار داشته باشید.
ارتباط مستقیم با وکیل جرایم تمرد و توهین: 09121764514
در این آموزش به بررسی مجازات تمرد از دستور قضایی، نیرو انتظامی و مقام مافوق پرداختیم؛ امیدواریم که پاسخ سوالات خود در زمینه شرح جرم و مجازات آن را یافته باشید.
شاید برای شما جالب باشد تا با قوانین بین المللی در ارتباط با مجازات تمرد در سایت audaciabogados آشنا شوید.