هر گونه انتشار مطلب کذب و خلاف واقعیت که با قصد برهم زدن اذهان عمومی باشد، به عنوان جرم شناخته خواهد شد. مجازات تشویش اذهان عمومی حداکثر دو سال زندان یا 74 ضربه شلاق است. از آنجایی که این جرم از دید قانون به امنیت روانی جامعه آسیب وارد میکند، مشاوره با یک وکیل کیفری را در نظر بگیرید.
مشاوره با وکیل کیفری: 09121764514
اذهان عمومی یعنی چه؟ (معنی تشویش اذهان عمومی)
اذهان عمومی به معنی “دیدگاهها و افکار جمعی مردم در یک جامعه” است. اصطلاح اذهان عمومی به احساسات، ملاحظات و باورهای مشترک انسانها در مورد مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی اشاره دارد.
پس از پاسخ به این سوال که اذهان عمومی یعنی چه، بهتر است با معنی تشویش اذهان عمومی نیز آشنا شوید:
“بر هم زدن افکار جمعی مردم یا مقامات رسمی از قصد، به وسیله اوراق خطی، نامه، گزارش و شکوائیه، تشویش اذهان عمومی است.”
مجازات تشویش اذهان عمومی چیست؟
متهم علاوه بر اعاده حیثیت (در صورت امکان)، به یکی از مجازاتهای زیر، به تشخیص دادگاه، محکوم خواهد شد.
مجازات جرم تشویش اذهان عمومی:
- گذراندن حبس به مدت 2 ماه تا 2 سال.
- تا 74 ضربه شلاق.
مجازات تشویش اذهان عمومی در فضای مجازی متفاوت است؟
خیر، مجازات تشویش اذهان عمومی در فضای مجازی تفاوتی با مجازات آن در واقعیت ندارد. مجازات نشر اکاذیب در فضای مجازی نیز ، حبس یا جریمه نقدی در نظر گرفته میشود.
ماده 698 قانون مجازات اسلامی چیست؟
با مراجعه به متن قانون در ماده 698 قانون مجازات اسلامی میتوان دریافت که:
“هر کس به قصد ضرر زدن به دیگران، تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی، به وسیله نامه، شکوائیه، مکاتبه، صحبت، گزارش یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی (با امضاء یا بدون امضاء)، اکاذیبی را اظهار نماید، یا با همان مقاصد، اعمالی را برخلاف حقیقت، شخصا یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی، حقوقی یا مقامات رسمی، آشکارا یا سر بسته نسبت دهد، اعم از اینکه از این طریق به نحوی ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه، علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم شود.”
حکم نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی
در ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی به هر دو جرم اشاره شده است. با این حال، تفاوتهایی بین حکم نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی وجود دارد.
- نشر اکاذیب:
تعریف: انتشار خبر دروغ و برخلاف واقعیت، با هدف ضرر رساندن به افراد یا تشویش اذهان عمومی.
مجازات: حبس از دو ماه تا دو سال یا هفتاد و چهار ضربه شلاق. - تشویش اذهان عمومی:
تعریف: ایجاد نگرانی و اضطراب در افراد یک جامعه با انتشار اخبار نادرست.
مجازات: حبس یا شلاق که مقدار آن بر اساس خسارت و تاثیر جرم بر جامعه ، متفاوت است.
جرم تشویش اذهان عمومی در قانون مجازات (ماده 511)
ماده 511 قانون مجازات اسلامی:
“هر کس به قصد بر هم زدن امنیت کشور و تشویش اذهان عمومی، تهدید به بمب گذاری هواپیما، کشتی و وسایل نقلیه عمومی نماید یا ادعا نماید که وسایل مزبور بمب گذاری شده است، مجرم است و مجازات خواهد شد.”
مجازات تشویش اذهان عمومی در قانون مجازات اسلامی:
- جبران خسارت وارد شده به دولت و اشخاص.
- گذراندن 6 ماه تا 2 سال حبس.
نمونه شکایت تشویش اذهان عمومی
متن زیر یک نمونه شکایت تشویش اذهان عمومی است:
“مورخ 05/05/1401 بنده مطلع گردیده ام که شرکت و.ن. اقدام به انتشار اطلاعیه ای نموده مینی بر اینکه فعالیت شرکت بنده غیر قانونی می باشد و ادعای موهومی مبنی بر خلاف شرع بودن فعالیت اینجانب ارائه نموده است. با توجه به روزنامه رسمی ثبت و تغییرات شرکت، بنده پروانه کسب ارائه شده کاملا واضح و مبرهن است که کلیه فعالیت های اینجانب قانونی می باشد و بنده با عنایت به پروردگار و شرع مقدس اسلام تمامی فعالیتهای خود را مطابق با قوانین کشور انجام میدهم و محتویات اطلاعیه شرکت مشتکی عنه كذب محض بوده که به قصد اضرار به بنده و شرکتم اقدام به انتشار آن نموده است. لذا با توجه به ادله ارائه شده ضمن درخواست حذف محتویات کذب و مجرمانه، تقاضای محکومیت ایشان به اشد مجازات به جهت تعدد جرایم ارتکابی به موجب ماده ۶۹۷ قانون تعزیرات ۱۳۷۵ را استدعا دارم. با تشکر”
نمونه شکایت تشویش اذهان عمومی در فضای مجازی
متنی که در ادامه مشاهده میکنید نمونه شکایت تشویش اذهان عمومی در فضای مجازی است:
“با سلام، به استحضار میرساند:
موکل به عنوان تاجر معتبر واردات و صادر کننده کالا به ایران می باشد. متأسفانه مشتکی عنه محترم به خاطر اختلافات فی مابین اینجانب با پدر ایشان از نظر مالی و شراکتی اقدام به ارسال ایمیل های متعدد به شرکتهای طرف قرارداد اینجانب نموده و در آنجا به صراحه موکل را کلاهبردار و کسی که اموال و دارایی اشخاص ثالث را از طریق نامشروع و غیرقانونی تحصیل نموده اعلام کرده و به شرکتهای طرف معامله موکل هشدار داده تا از هرگونه معامله با موکل به شدت خودداری نماید؛ در حالی که همه این ادعاها دروغ محض بوده و جز افترا، نشر کاذب و تشویش اذهان عمومی عنوان دیگری نمیتواند بر آن صدق نماید؛ لذا مستدعی است مستنداً به ماده ۶۹۷ رسیدگی و صدور حکم مشتکی عنه به مجازات نشر کاذب و افترا و اعاده حیثیت اجتماعی و تجاری موکل مورد استدعاست. با تشکر و سپاس فراوان”
رای وحدت رویه در خصوص نشر اکاذیب
یک نمونه از رای وحدت رویه در رابطه با نشر اکاذیب و مجازات تشویش اذهان عمومی به شرح زیر است:
“از آن جهت که هیچ یک از اطلاعات منتشر شده رسمیت نداشته و دروغ است و بر فرض اطلاع ایشان از وقوع جرم و ضرر مالی به آقای م.ح. و انتشار آن قبل از اطمینان یافتن از حقیقت و صحت رویداد مورد نظر و به این دلیل که فرد متهم شخصا اقدام به انتشار این مطالب کرده است، با استناد به قانون نشر اکاذیب، دادگاه با مؤثر ندانستن شواهد و مدارک متهم، او را به پرداخت چهار میلیون ریال جریمه نقدی محکوم میکند.”
مشاوره با وکیل سایبری تهران
به منظور دریافت مشاوره در رابطه با روند پرونده و قانون مجازات تشویش اذهان عمومی، با شماره وکیل پایه یک دادگستری تهران تماس بگیرید.
تلفن مشاوره: 09121764514
جهت مواردی همچون مجازات تشویش اذهان عمومی و …
مرتبط : مجازات اخلال در نظم عمومی
در این آموزش پاسخ سوالات متداول در حوزه تشویش اذهان عمومی در قانون مجازات، آورده شد. آیا پاسخ سوالات خود را یافتید؟